Budeme variť, piecť?


Recepty, zaujímavosti


Tradičná výroba oplátok v rodine Uhrínovcov


Vstupné suroviny:

1 liter mlieka

60 dkg hladkej múky 00 extra

1 vajce

12 dkg cukru

vanilkový cukor

3-4 dkg rozpusteného masla

Postup:

V litri mlieka rozšľaháme všetky vstupne suroviny. Robí sa to deň pred pečením. Cesto musí stáť na chladnom mieste a občas premiešať.

Zaujímavosťou je stroj na oplátky. Je to jeden z prvých vyhrievaných elektrinou. Má viac 60 rokov, a v rodine pečenie na ňom je tradícia.



Pagáčiky z kyslej smotany a syra - ľahučké ako pierko: Vysoké a najviac nadýchané, vždy sú ako z obrázka! 

Výborný recept na vysoké a nadýchané syrové pagáče. 


Potrebujeme: 500 g múka hladká špeciál 250 g magarín 2 ks žltky 200 ml (1 téglik) smotana kyslá 100 ml vlažné mlieko do kvásku 1 ČL cukor 30 g droždie 100 g syr strúhaný na potretie vajce, na posypanie trochu strúhaného syra


 Postup: Pripravíme si kvások z vlažného mlieka, cukru a droždia a necháme ho asi 5 min vyjsť. V múke roztrieme margarín, pridáme soľ, vaječné žĺtky, smotanu a kvások. Strúhaný syr môžete pridať do cesta už v tomto kroku, alebo až neskôr, výsledok bude rovnako vynikajúci.  Cesto necháme 15 min odpočinúť. Pomocou valčeka si cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 cm, teraz môžete cesto posypať syrom, ak ste ho nepridali v predošlom kroku. Prípadne môžete syr rozdeliť na 2 časti, jednu vmiešať do cestarozvaľkáme na 1 cm a znova ho preložíme (už nesypeme syr). Celkom ho preložíme 3x. Po každom preložení by malo cesto odpočinút asi 15 min, ale ja som zvyčajne netrpezlivá a pagáčiky sa aj tak krásne vydaria. Po poslednom preložení si cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 2 cm a vykrajujeme z neho kolieska. Plech vymastíme, alebo vyložíme papierom na pečenie, poukladáme naň pagáče, môžme im na vrchu spraviť nožíkom mriežku, potrieme ich rozšlahaným vajcom a posypeme syrom. Pečieme ich 20 minút na 180°. Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Členovia AP v SR akože nevaria?

Pošlite recept, alebo obrázok . Na  mail: danek.jozef@gmail.com